Boekbeschrijving

Het tijdschrift voor de Nederlandse jongeren
Uitgeverij Bezige Bij
Vanaf 1945

HERSTEL VAN OUDE WAARDEN

'Jullie hebt in de wereld nog niet veel moois beleefd.

Ik weet dat er velen onder jullie zijn die denken "dat het altijd een bende is geweest, en dat het wel altijd een bende blijven zal". Als je dat denkt, pas dan op! Want dan pleeg je toch eigenlijk verraad aan je vaderland en aan jezelf.

Want je kan dat wel zeggen, maar in je hart heb je toch iets als een ideaal.'

Woorden van minister-president Schermerhorn op de voorpagina van Ruim Baan.

Het is september 1945 als het eerste nummer van dit Tijdschrift voor de Nederlandse jongeren verschijnt. Schermerhorn spreekt de hoop uit dat 'dit tijdschrift jullie hierbij mag voorlichten en bezielen'.

Ruim Baan is een uitgave van de Bezige Bij en de verantwoordelijken voor de redactie zijn in de komende twee jaren Henriëtte van Eyk, Wim Hora Adema en A. Viruly.

'Luchtvaart, sport, tuinieren, fotograferen, films, techniek, mode, en toneel'. Een greep uit de de onderwerpen. Met vliegenier Viruly in de redactie vullen de pagina's zich gemakkelijk met vliegtuigen en reisverslagen, aangevuld door verhalen waarin de nog verse oorlog dikwijls onderwerp is.

Simon Carmiggelt, Joop den Uyl, Hella Haasse, Simon (Gerard) van het Reve, Wim Kan, Simon Vestdijk en Leo Vroman behoren tot degenen die in dit blad proberen de jeugd van die tijd te 'bezielen'.

Ruim Baan