Boekbeschrijving

Adriaan Viruly
Andries Blitz, Amsterdam
1940

De eerste druk van deze bundel verscheen in 1940 bij Andries Blitz en omvatte 9 verhalen. Zoals al aangegeven, is "Ontmoeting met de muze" een herschreven versie van de gebeurtenissen waarover eerder in The Green Hat werd verhaald.

Het boek beleefde daarna een aantal verrassende herdrukken. De eerste daarvan verscheen bij een andere uitgever, Van Holkema & Warendorf. We schrijven dan 1941.
Op zijn reis door uitgeversland raakt het vervolgens in Amerika verzeild, waar Querido het in New York laat verschijnen. Daterend uit 1944, wordt die uitgave door een aantal interessante details gekenmerkt.

Een duidelijke verwijzing naar de tijd waarin het boek verscheen is de mededeling dat "Het formaat van dit boek, de papiersoort en de marges zijn vastgesteld in overeenstemming met de voorschriften van de War Production Board".

 

Verrassende ontmoetingen

Citaat

Het boek is uitgebreid met vijf verhalen, die uiteraard eveneens in het teken staan van de oorlog. Het boek eindigt met "Ontmoetingen met Oranje", waarin Viruly prinses Beatrix aantreft terwijl ze cadeautjes aan het inpakken is "om mee naar Holland te nemen als we terug gaan." Dit leidt tot de volgende conversatie:

"En wat zit er in dit heel klein pakje?"
"Dat?" vraagt de kleine prinses een beetje verlegen. "O, daarin zit een .... een rinorosje .... een rienoorsje .... een riecerosje ...." "Een ri-no-ce-ros-je", zegt Moeder.
"Hierin zit een ri-no-ce-ros-je", licht prinses Beatrix in.

"Een levend?" vraag ik verbaasd.
"Wel nee. In zo'n klein pakje? Dat kan toch niet!" Het pakje is maar zo groot als een dobbelsteentje; zij heeft gelijk, het was een domme vraag.

Saillant is ook dat deze herdruk wordt opgedragen aan ene Riekes Groenhout. De omzwervingen van dit boek, vlak na het uitbreken van de oorlog begonnen bij Andries Blitz, eindigen namelijk vlak na het uitbreken van de vrede, met een zoveelste herdruk bij, jawel, Andries Blitz, opgedragen aan Riekes Viruly!
Overigens verscheen in 1941 van haar hand het kinderboek Gijsje.

En opnieuw is het boek uitgebreid, ditmaal met zeven verhalen. Het boek opent met "Ontmoeting met de oorlog" en sluit, vijf jaar en inmiddels twintig hoofdstukken later, met "Ontmoeting met de vrede?"