Boekbeschrijving

Adriaan Viruly
Eerste druk mei 1938, tweede druk juni 1938

Een keuze uit alle boeken van A. Viruly, pocket, geen illustraties

Zoals de titel al enigszins aangeeft, grijpt deze pocketuitgave onder andere terug op het zo succesvolle We vlogen naar Indië. Vier hoofdstukken daaruit verschijnen in deze verzamelbundel, te weten "Naar de horizonnen", "Vertraging", "Engels(ch)en in t zand" en "Goed zo(o), Pelikaan!", maar nu dus in de nieuwe spelling.

Uit Voor vrij? ... Contact! werden "Vliegen en Romantiek", "Blinde Passagiers" en "Nederland van 5000 meter" opgenomen.

Uit In de schroefwind de hoofdstukken "De gevaren van het luchtreizen" en "Een seconde Luchtvaarthistorie van Nederland".

Van Alles O.K.?.... Draaien! werden "Op zoek naar dit boek", "Ontzettende ervaringen" en "Zwarte Magie?" uitgekozen.

Het boek wordt afgesloten met de hoofdstukken "Proceed but take no risk", "Nacht in Jask", "Momentopnamen van vlucht 374" en "Om de eer van ons land", afkomstig uit Logboek vliegtuig Douglas P.H.-A.K.E..

Wij vlogen

CitaatWij vlogen over Nederland, over Europa en naar Indie

The British Empire....

" .... Maar wat ik zonet vertellen wou van die Captain Earle! Een heel eind hier vandaan had een of andere sheikh het kolossaal bont gemaakt.

Het was de duivel in persoon. Roof, moord.... het gewone repertoire maar op onaangenaam grote schaal. Earle er heen met wat kerels. Hij had de zaak goed voor mekaar gezet, en de laatste dertig mijl reed hij alleen. Hij kwam zó bij den sheikh, die zulk een eenzaam officier op bezoek een verbazingwekkende verschijning vond.

Captain Earle zei, dat het uit moest zijn met dat gezeur van de laatste tijd. Dat de koning van Engeland er genoeg van had. Dat hij de gestolen kamelen en vrouwen terug moest geven; dat de boete twintig geweren was. En nog zo 't een en ander meer.

De sheikh zei hem, dat hij niet goed bij zijn. verstand was, dat de koning van Engeland hem gestolen kon worden en óók nog zo 't een en ander meer.

"je moet eens goed opletten", zei Captain Earle; hij nam een lichtpistool van zijn heup en schoot een groene raket op. Ze behoefden niet eens te vragen wat dat betekende. Wij hadden toen juist nieuwe 300 kg bommen op proef gekregen en de escadrille, die op 4000 meter al een uurlang op die raket wachtte, liet er drie tegelijk op vijfhonderd meter van de tenten vallen. Hebt u wel eens drie bommen -van 300 kg tegelijk zien springen?"

Neen - wij hadden op Vlieland en Oldebroek alleen met 12kg en 25 kg geëxperimenteerd. Nou - de sheikh ook niet.

Als ik een rode had geschoten, zouden ze voor onze voeten gekomen zijn en ik heb wel zin om het nog te doen", zei Earle. De sheikh zag hem klaar staan met de rooie al in de loop en hij werd meteen een nette vent waarmee te praten was.

Enfin - dat zijn zo akkefietjes, die hier in deze oorden het vertier aanbrengen."

De dokter zette een nieuwe naald in en een nieuwe plaat op - maar hij was het repertoire rond; we hadden die al gehoord. Ze hadden hem vermoedelijk allemaal al eens gehoord - twintig keer? veertig keér? zestig keer? en neurieden allen het refrein mee:

"The Germans live in Germany, The Romans live in Rome,The Turkeys live in Turkey, But the English live at home."

At home.... At home, zongen ze.

Nog stoof buiten het zand in dikke wolken waartussen nu ook enkele regendruppels vielen. De zon moest nu ondergaan. Het zou nu wel niet lang meer duren, dacht men. Of wel; ach, je wist nooit. Nog één whiskeysoda?